Składniki:
Ciasto ucierane:
300g masła
200g cukru
4 jajka
200ml maślanki
500g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g płatków owsianych
60g cukru
90g masła
Dodatkowo:
ok. 500g lub więcej truskawek (tyle, aby przykryły
powierzchnię ciasta)
Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie
składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej
miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po jednym jajku.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać maślankę na przemian z
mąką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 24x
35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta wyłożyć owoce. Z góry
posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50min, do suchego patyczka,
w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku
przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Smacznego!
źródło: www.domowe-wypieki.pl
źródło: www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz