Składniki:
1 szklanka mleka
2 duze jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 lyzek masla
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
Nadzienie:
2 lyzki roztopionego masla
1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy)
1-2 lyzki cynamonu
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z
lyzeczka cukru, lyzka maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na
5-10 minut. Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne
ciasto, zostawic do wyrosniecia.
Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm,
posmarowac rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac
jak rolade, pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej
maslem formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale
mozna oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej
chrupkie.
Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do
lodowki.
Nastepnego dnia wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed
planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do temperatury pokojowej.
Piec okolo 10 minut w temperatrze 200ºC. Po upieczeniu mozna
polukrowac dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem.
Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po
uformowaniu zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej.
Wariacje: - do ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z
cytryny lub rodzynki - do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna
dolozyc rodzynki, orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp. - nadzienie mozna
zrobic slodsze lub mniej slodkie w zaleznosci od smaku.
Smacznego!
źródło: www.mniammniam.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz