Składniki:
Ciasto kokosowe:
4 białka
200g cukru
½ łyżeczki aromatu waniliowego
200g kokosu
Ciasto kakaowe:
200g masła lub margaryny
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
4 żółtka
200g mąki pszennej
30g kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (50ml)
Dodatkowo:
ok. 50g białej czekolady
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę.
Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
Dodać aromat i kokos. Wymieszać krótko, tylko do połączenia
składników.
Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm)
wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg: 160°C).
Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło lub margarynę
utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej
miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę
wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa
razy, na przemian z mlekiem do utartej masy. Miksować krótko, tylko do
połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto kokosowe.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55min.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno
wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto udekorować
czekoladą i jeszcze płynną posypać kokosem.
Smacznego!
źródło: www.domowe-wypieki.pl
źródło: www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz