środa, 18 marca 2015

Ciasto czekolasdowe



CIASTO CZEKOLADOWE















Składniki:
  • 2 nieduże pomarańcze lub 1 duża  ( z cienką skórą) 
  • 6 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 200g zmielonych migdałów 
  • 250g drobnego cukru do wypieków (polecam dać mniej, około 200g)
  • 50g kakao
Pomarańcze (w całości) włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ugotowane pomarańcze (w całości, ze skórą) włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek. Do malaksera dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze, by małe cząstki skórek były widoczne).
Tak przygotowane ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione skórką pomarańczową.
Smacznego :)


źródło: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz