CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
- 2 nieduże pomarańcze lub 1 duża ( z cienką skórą)
- 6
jajek
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g zmielonych migdałów
- 250g drobnego cukru do wypieków (polecam dać mniej, około 200g)
- 50g kakao
Pomarańcze (w całości) włożyć do garnuszka i zalać wodą
do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką.
Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić to
dzień wcześniej).
Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ugotowane pomarańcze (w całości, ze skórą) włożyć do
malaksera (food processora) i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak
kawałkami skórek. Do malaksera dodać pozostałe składniki i zmiksować, do
połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze, by małe cząstki skórek były
widoczne).
Tak przygotowane ciasto przelać do formy i piec w
temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw.
suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione skórką
pomarańczową.
Smacznego :)
źródło: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz