Składniki:
Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
150g margaryny
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
0,5l mleka
200g masła
0,5 szklanki cukru
1łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
100g margaryny,
50g kakao,
120 g cukru pudru,
2 łyżki mleka.
Dodatkowo:
100g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać
nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki
jednakowej wielkości (Najlepiej wziąć formę prostokątną o wymiarach około 35cm x 24cm. Spód formy
wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku około
15 min. w temperaturze 180°C.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka
ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po
jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy
jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej
formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w
temperaturze 180°C.
Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka,
resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę
pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły
się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę
gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć
drugie ciasto miodowe.
Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego
tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową. Udekorować orzechami
włoskimi.
Smacznego!
źródło: www.domowe-wypieki.pl
źródło: www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz