Składniki:
na ok. 45 sztuk
na ok. 45 sztuk
3 białka
150g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
parę kostek czekolady
migdały w płatkach
żelki w kształcie długich pasków/ taśm (u mnie tęczowe)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej
ubijając dodać stopniowo cukier.
Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści,
przełożyć masę do szprycy z dużą, okrągłą końcówką (lub worka do mrożenia z
odciętym jednym końcem).
Wyciskać bezy w kształcie łezek na dwie blachy wyłożone
papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. Do bez powtykać
migdały w płatkach, robiąc uszy.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło
60- 90 min., aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę dwie blachy
równocześnie w termoobiegu). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i
pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.
Żelki pociąć na cienkie paski. (Tęczową taśmę pocięłam
wzdłuż kolorów). Z tyłu myszki zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyków i włożyć
pasek z żelki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną przełożyć do
worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Każdej myszce
zrobić oczy i nos.
Żelki pociąć na krótkie i jak najcieńsze paseczki. Zrobić
wąsy, przykładając je do jeszcze niezastygniętej czekolady na nosie. Myszki pozostawić,
aż czekolada zastygnie.
Smacznego!
źródło: www.domowe-wypieki.pl
źródło: www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz