wtorek, 24 marca 2015

Mazurek

przepis na mazurekMAZUREK

Przepis:
Ciasto
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru (1 szklanka)
3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko
1 cukier waniliowy

 Kajmak
1 puszka skondensowanego mleka
bakalie
               
Przygotowanie:
Posiekać dokładnie wszystkie składniki - ja ucieram w makutrze. Wstawić na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkować na 1 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 180 - 220 stopni C.
                Skondensowane mleko słodzone gotować pod przykryciem na małym ogniu, kilka razy przewracając puszkę. Uwaga - nie nachylać się nad garnkiem.


Kajmak rozprowadzić na cieście, posypać bakaliami.


źródło: www.ciasta.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz