Składniki:
Ciasto:
100g czekolady gorzkiej
4 jajka
80g masła lub margaryny
80g cukru
100g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
250g twarogu z wiaderka lub Quark
250g słodkiej śmietany 30- 36%
1 galaretka malinowa
Dodatkowo:
150g malin
2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze
zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po
jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z
orzechami i proszkiem.
Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie
szpatułką do utartej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie
zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze
180°C. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kolejno
przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki. (Ciasto jest dość niskie i należy
je ostrożnie przekroić).
Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej
wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Serek wymieszać trzepaczką, aby był gładki. Gdy galaretka
zacznie tężeć wlewać ją powoli do serka mieszając trzepaczką, aż powstanie
jednolita masa. (Masę można wstawić do lodówki).
Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać
delikatnie do masy.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego
obręcz do tortu i wylać piankę. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do
ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć maliny na cieście i zalać
galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Smacznego!
źródło: domowe – wypieki.pl
źródło: domowe – wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz