- 4
szklanki mąki pszennej (580 g)
- 3/4
szklanki cukru pudru (100 g)
- 1/2
kostki margaryny (125 g)
- 2/3
szklanki płynnego miodu (150 g)
- 2
jajka
- 1
płaska łyżeczka sody
Masa:
- 3
szklanki tłustego mleka
- 3
łyżki cukru z wanilią
- 5
łyżek kaszy manny
- 1
żółtko
- 1
kostka masła (200 g)
Polewa:
- 2
łyżki margaryny
- 4
łyżki cukru
- 2
czubate łyżki kakao
- 1
łyżka kwaśnej śmietany
- 1
łyżka wody
Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder
i sodę. Mieszamy. Dolewamy miód, wbijamy jajka oraz dodajemy pokrojoną w kostkę
margarynę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy równe części.
Blachę o wielkości ok. 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy
dno pierwszą częścią ciasta. Łapiemy za papier, wyjmujemy placek i ponownie
wykładamy nowym papierem tą samą blaszkę. Wylepiamy dno drugą częścią ciasta.
Tak samo postępujemy z ostatnią częścią. Każde ciasto pieczemy 10-12 minut w
180°C. Gdy się upiecze, wyciągamy je chwytając za papier i podmieniamy kolejnym
przygotowanym plackiem.
Masa: Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka,
dodajemy cukier z wanilią (ewentualnie wanilinowy) i zagotowujemy. Do szklanki
wlewamy pozostałe mleko, dodajemy żółtko i kaszę. Dokładnie roztrzepujemy i
wylewamy na gotujące się mleko. Intensywnie mieszamy, aż całość zgęstnieje.
Przykrywamy folią aluminiową (aby dotykała dna – nie zrobi się kożuch) i
odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimna masa będzie jeszcze bardziej
gęsta. Po tym czasie masło ucieramy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce
całkowicie zimnej masy z kaszą, aż do wykończenia. Nie przejmujcie się, że masa
jest mało smaczna – smaku nabierze w połączeniu z plackami.
Polewa: Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy w
rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Na dno blaszki w której piekliśmy placki wykładamy
upieczony, pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową masy. Na wierzchu układamy
drugi blat i smarujemy pozostałą masą. Nakładamy ostatni placek i polewamy go
polewą. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy w temperaturze
pokojowej. Najlepsze będzie na trzeci dzień.
źródło: www.poezja-smaku.pl
źródło: www.poezja-smaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz