środa, 18 marca 2015

Miodowiec

MIODOWIEC

Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej (580 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 2/3 szklanki płynnego miodu (150 g)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
Masa:
  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200 g)
Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka wody
Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sodę. Mieszamy. Dolewamy miód, wbijamy jajka oraz dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Blachę o wielkości ok. 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno pierwszą częścią ciasta. Łapiemy za papier, wyjmujemy placek i ponownie wykładamy nowym papierem tą samą blaszkę. Wylepiamy dno drugą częścią ciasta. Tak samo postępujemy z ostatnią częścią. Każde ciasto pieczemy 10-12 minut w 180°C. Gdy się upiecze, wyciągamy je chwytając za papier i podmieniamy kolejnym przygotowanym plackiem.
Masa: Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, dodajemy cukier z wanilią (ewentualnie wanilinowy) i zagotowujemy. Do szklanki wlewamy pozostałe mleko, dodajemy żółtko i kaszę. Dokładnie roztrzepujemy i wylewamy na gotujące się mleko. Intensywnie mieszamy, aż całość zgęstnieje. Przykrywamy folią aluminiową (aby dotykała dna – nie zrobi się kożuch)  i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimna masa będzie jeszcze bardziej gęsta. Po tym czasie masło ucieramy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce całkowicie zimnej masy z kaszą, aż do wykończenia. Nie przejmujcie się, że masa jest mało smaczna – smaku nabierze w połączeniu z plackami.
Polewa: Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

Na dno blaszki w której piekliśmy placki wykładamy upieczony, pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową masy. Na wierzchu układamy drugi blat i smarujemy pozostałą masą. Nakładamy ostatni placek i polewamy go polewą. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy w temperaturze pokojowej. Najlepsze będzie na trzeci dzień.


źródło: www.poezja-smaku.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz