Składniki:
- 250g
masła lub margaryny
- 200g
cukru
- 4
jajka
- szczypta
soli
- 150g
mąki pszennej *
- 150g
mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier
puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Oddzielić
żółtka od białek.
- Masło
zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną
masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier,
a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
- Osobno
wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy.
Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na
najniższych obrotach).
- Białka
ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
- Ciasto
przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
(Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć
forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej
formy).
- Piec
w nagrzanym piekarniku ok. 55 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
- Ciasto
pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z
piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem
pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę
pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczanej.
źródło: www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz