środa, 18 marca 2015

Babka piaskowa

BABKA PIASKOWA















Składniki:
  • 250g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej *
  • 150g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
    1. Oddzielić żółtka od białek.
    2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
    3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
    4. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
    5. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
    6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
    7. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczanej.

źródło: www.domowe-wypieki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz