środa, 25 marca 2015

Babka tulipan

babka tulipanBABKA TULIPAN
Składniki:
¾ szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Kisiel wiśniowy bez cukru
1/3 szklanki maku
Wiśnie z kompotu (około 15-20 sztuk)


Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
Ciasto podzielić na 4 części.
Do pierwszej części dodać 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Wylać ciasto do formy keksowej (o długości 30cm, albo dłuższej) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
Do drugiej części dodać kakao i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na pierwszą warstwę.
Do trzeciej części dodać kisiel wiśniowy i 2 żółtka. Ciasto wyłożyć na drugą warstwę.
Do czwartej części dodać mak. Ciasto wyłożyć na trzecią warstwę.
Wzdłuż ciasta, przez środek, ułożyć wiśnie jedna za drugą i wcisnąć je w ciasto. W przypadku braku wiśni można ciasto przekroić nożem wzdłuż formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 65 min w temperaturze 180°C.

Smacznego!

źródło: www.domowe-wypieki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz