środa, 11 marca 2015

Rolada biszkoptowa

ROLADA BISZKOPTOWA


Ciasto:                                         
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Ubić na puszystą masę. Następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i rozprowadzić najcieniej jak się da. Piec w temp. 180 stopni przez ok 15 min. Położyć ciasto na lniana ściereczkę posypaną mąką i zawinąć w luźny rulon, pozostawić do ostygnięcia.


Składniki do bitej śmietany:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix'y
- dżem ( najlepiej wiśniowy)


Przygotowanie:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fix'ami. Ciasto rozwinąć, posmarować dżemem i na dżem bitą śmietaną, jeżeli coś się zostanie to można posmarować roladę na wierzchu i udekorować według upodobania. Do środka rolady można włożyć galaretkę. Odstawić do lodówki aż zesztywnieje śmietana.


źródło: www.durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz