Składniki:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka
skondensowanego (500g)
ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy,
każda po ok. 25 herbatników)
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy
gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała
pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw
przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą
krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa
będzie łatwiej się rozsmarowywała).
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier
zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do
gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę
gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny
budyń.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć
herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby
nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć
drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią
warstwę herbatników.
Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i
posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Smacznego!
Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez
cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja
bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml
źródło: www.domowe-wypieki.pl
źródło: www.domowe-wypieki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz