Składniki:
-3 szklanki mąki
-2 szklanki cukru
-2 szklanki mleka
-1,5 kostki margaryny
-3 jajka
-3 łyżki powideł
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki sody (czubate)
-1 przyprawa do pierników (cała)
Przygotowanie:
1.Mąkę wymieszać z sodą oraz kakao i przesiać do dużej miski.
2.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ubijania wbijać po jednym żółtku.
3.Dodać powidła, mleko, porcjami wsypywać mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać.
4.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 1h w 180 stopniach.
5. zimny piernik można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz