ISAURA!
Spód:
-25 dag mąki
-3 łyżki kakao
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-20 dag masła/margaryny (obojętnie)
-25 dag cukru
-4 jaja
-1 cukier waniliowy (cały)
Masa serowa:
-70 dag dobrego białego sera
-4 jaja
-20 dag cukru
-pół kostki masła (koniecznie musi być masło)
Przygotowanie:
Masło/margarynę pokroić ka kawałki, włożyć do rondla wraz z cukrem, kakao i cukrem waniliowym, wlać 5 łyżek wody i gotować 5 min. Ostudzić, (odlać 1/3 szklanki masy na polewę), do pozostałej części w rondlu dodać żółtka i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, potem dodać i ponownie wymieszać z ubitą z białek na sztywno pianą. Masło na masę serową utrzeć na puch z cukrem i nadal ucierając dodawać stopniowo jajka i zmielony ser. Do średniej wielkości blaszki ( tortownica o średnicy 24 cm jest ok) wyłożyć ciasto, wyrównać i rozłożyć na nim masę serową ( nie przykrywać sera ciastem, samo podczas pieczenia wejdzie do środka ciasta). Piec ok 60 min w 200 stopniach. Upieczone i ostudzone ciasto polać odłożoną wcześniej masą kakaową. Można posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz